In Koog aan de Zaan, een van de meest geïndustrialiseerde dorpen van de Zaanstreek, werd in 1968 een snelweg dwars door de oude stad aangelegd. De snelweg maakte van de typisch Zaanse wijk een ruimtelijk complexe plek. De A8 is haaks op de Zaan en de naastgelegen dijk aangelegd en doorsnijdt pontificaal het historisch lint van de Raadhuisstraat.

De ruimte onder de snelweg is door NL architects slim gevuld met een supermarkt. Omdat het nieuwe gebouw in de zichtas van de Raadhuisstraat ligt én omdat het onderdeel uitmaakt van het succesvolle A8ernA project vraagt het gebouwtje om een iconische werking. Het nieuwe gebouw voegt met zijn onderscheidend ruimtelijk idioom een nieuwe stepping stone aan het lint toe.

Duurzaamheid en circulariteit werden nadrukkelijk gevraagd als leitmotiv voor de vormgeving. De imposante constructie van de snelweg vormde daarnaast een inspiratie voor het ontwerp van het gebouw. Juist op deze plek hebben we een gebouw bedacht dat goed doet voor de mens en natuur. Het gebouw is voorzien van een stevige smog-eater. De filter maakt van de vuile lucht frisse lucht en geeft dat aan de boom in het midden.

Facts & figures

Ontwerpteam: Peter van Assche, Abdessamed Azarfane
Opdrachtgever: VOS supermarkten Holding B.V.
Verwachte oplevering: 2019