“De filosofie van Peter van Assche is: bouw niet alleen vóór mensen, maar betrek ze bij het project.”

– Isolde Hallensleben in VrW Zkt Knst

De realisatie van de koepel op Fort Asperen is het sluitstuk van een tien jaar lang restauratieproces van het fort. Het forteiland uit 1840 maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een ingenieus geheim militair systeem van 85 kilometer lang dat het westen van Nederland moest beschermen tegen de vijand uit het oosten. Sinds 1986 is het forteiland een plek waar prestigieuze tentoonstellingen gehouden worden.

De koepel staat boven op een tien meter hoge lichtschacht, precies in het midden van het ronde torenfort. De – aanvankelijk eenvoudige – opgave is door bureau SLA aangegrepen om met 600 kinderen uit de buurt een groot glazen kunstwerk te maken. Het eens geheime forteiland wordt zo mentaal weer teruggegeven aan de regio: iedereen kent wel iemand die heeft meegewerkt aan de bouw van de koepel. De stad is vol kunstenaars.

Het Nationaal Glasmuseum heeft speciaal voor dit doel een lesprogramma ontwikkeld, dat lessen in abstracte kunst combineert met lessen in de techniek van de warmglaskunst. Aan het eind van het programma maakt iedereen een ontwerp voor een glastegel van 35 bij 80 centimeter, die ze aansluitend zelf in de glasblazerij van het glasmuseum gaan maken. Het programma heeft gedurende een jaar in ongeveer 30 verschillende basisscholen en verzorgingshuizen gedraaid.

Koepel Fort Asperen in de uitzending VRW.ZKT.KNST NPO

Facts & figures

In samenwerking met Nationaal Glasmuseum
Ontwerpteam: Peter van Assche, Joti Weijers-Coghlan, Ninja Zurheide, Shona Mc Millan, Mateja Zeleznik
Opdrachtgever: Stichting Kunstfort Asperen
Bouwteam: Joti Weijers-Coghlan, Magda Popinska, Ludmilla Miron, Susanne Leon, Vissarion Naoem, Lamiaa Abouelala, Ninja Zurheide, Peter van Assche