Dit project in de havenbuurt in Almere verbind twee bestaande initiatieven: Hedendaagse Hofjes en Burenbond. Burenbond is een organisatie van vrijwilligers voor iedereen; burgers helpen andere burgers met een vraag, activiteit of hobby. De studie Hedendaagse Hofjes laat zien dat het geheim van de 400 jaar oude hofjestypologie stoelt op vier principes: poort, pomp, regent en binnenmoeder. Beide initiatieven werken aan een inclusieve stad en vinden elkaar in dit project.

Burenbond is een afgeleide van buurtcirkel. In de buurtcirkel krijgt de vrijwilliger  ondersteuning van een wooncoach, die helpt bij zaken die bewoners (nog) niet alleen kunnen regelen. Dit organisatiemodel sluit aan op die van het klassieke hofje. De wooncoach is de regent, de vrijwilliger kun je zien als de binnenmoeder. De basis voor de verbinding tussen deze groepen mensen vormen de gemeenschappelijke waarden; hierin verschilt Burenbond en Buurtcirkel van het vroegere hofje, waarin leeftijd, en niet interesses de bewoners bond.

Aansluitend op de bestaande bebouwing in Almere Haven, kiezen wij voor laagbouw en kleinschalige architectuur. Door te bouwen met losse eenheden (eenlaags, rolstoeltoegankelijk) blijft de individuele woning herkenbaar, en elk huis is net iets anders. Het ensemble van woningen geeft de suggestie van een gemeenschap.

Facts & Figures

Prijsvraag: Who Cares, winnaar 
Ontwerp: bureau SLA, Peter van Assche
In samenwerking met: Bart Lammers (zorgontwikkelaar), Kirsten Hannema, Renet Korthals Altes, Ruud van der Kind