Bio based artist in residence een van de eerste, volledige hennepwoningen.”

Langzaam maar zeker beweegt onze maatschappij zich in een circulaire richting. Voor de bouw betekent dat, dat we steeds minder vaak een beroep kunnen doen op de niet-hernieuwbare grondstoffen van onze aarde. Met die gedachte hebben we samen met onze opdrachtgever een maximale duurzaamheid ambitie geformuleerd: een artist in residence woonvorm, bijna volledig ontworpen met natuurlijke materialen.

Om deze ambitie waar te maken, zijn de dragende en massieve elementen van de woningen opgebouwd uit een prefab kalkhennep systeem. Het hennep- betoncasco is demontabel en een 100% natuurlijk product. Door het gebruik van hennep zijn de gevels massief, waardoor we teruggaan naar traditionele bouwmethodes waarbij de gevel onderdeel is van de draagconstructie en niet langer alleen de functie heeft van een schil. De kracht van het massieve hennep wordt in het ontwerp van de gevel extra benadrukt door de strakke detaillering, de afwerking met kalkstuc en de grove gaten die zijn geplaatst voor de raamopeningen. De diepe kozijn negge veroorzaakt een dynamische dieptewerking en benadrukt de gaten in de gevel nog net een beetje meer.

Behalve het duurzaamheid vraagstuk, is het ontwerp voor de unieke woonvorm ontstaan uit een behoefte aan woon- en werkruimte voor artiesten, theatermakers en kunstenaars die voor projecten tijdelijk in de stad verblijven. Binnen de artist in residency is niet alleen invulling gegeven aan de basisbehoefte van de mens in het algemeen; er is vooral aandacht geschonken aan de basisbehoefte van de artiest: een kwalitatieve ruimte om collectief te creëren.

Daarom bestaat de begane grond van de woning uit een grote gemeenschappelijke woon/werkkamer aan de voorzijde van het huis, deze ruimte is zo ontworpen dat het de mogelijkheid biedt om kleine voorstellingen te repeteren en zelfs voor te dragen. Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een ruime woon- en werkkeuken, met uitzicht op de omringende natuur. Om de – tijdelijke – bewoners ook privacy te bieden, zijn er op de bovenverdieping drie ruime privé slaapkamers te vinden, elk met een individuele badkamer en een entresol.

Het interieur is volledig afgewerkt in leemstuc. De combinatie van de gebruikte materialen voor de afwerking – kalkstuc, hennep en leemstuc – zorgt voor een damp open binnenklimaat, waardoor de temperatuur en ventilatie zo geregeld is dat er weinig behoefte aan het gebruik van aanvullende installaties.

Facts & Figures

Design: bureau SLA, Amsterdam